View the embedded image gallery online at:
http://soxog.hu/epuletek#sigProIdc0ac091764
Balatonaliga – Családi ház

 A 10 x 10 méteres négyzetbe szerkesztett alaprajzú építmény súlyos terméskő falazatú hátsó traktusával feszül a mozgásra mindig kész aligai löszfalaknak. A kompakt alapforma sajátossága, hogy sem hozzátenni, sem elvenni nem igazán lehet belőle, így a koncepcióalkotás számunkra igen hamar lezárult akkor, amikor az alapötletet – nem várt módon - elfogadta megbízónk. Bár azért időbe telt, míg elfogadta, hogy tárolók, féltetők, toldalékok nem igen passzíthatók a magába záródó formához.  

 

View the embedded image gallery online at:
http://soxog.hu/epuletek#sigProIde2e1bb66a1
Balatonakali – Családi ház

Testvérpár építkezett az akali újosztás négy szomszédos telkén. A Balaton-felvidék általában inspiratív helyszín, itt nem volt az. Ez egyrészt, kapaszkodók híján, megnehezítette a tervezést, másrészt a szabadsági fokok számát növelte. A szárnyak letörésének feladata a rigorózus helyi építési szabályzatra hárult. Dacára a szoros vérségi kötelékeknek a két építtető habitusa és ízlése gyökeresen eltérő. A téglaburkolatos, nyeregtetős épület a hegyoldal szintvonalaira lett „rátörve”, a szomszédos ház formálása szikárabb, ennek megfelelő nyerskő anyaghasználata is.

 

View the embedded image gallery online at:
http://soxog.hu/epuletek#sigProId6b55fe90b0
Szeged – Nyomdaipari telephely

A ház bizonyíték arra, hogy igényes megbízóval az ipari épületek esetében is lehet szó építészeti, környezeti minőségről, nem is feltétlenül drágábban. Az üzem zöldmezős beruházásként valósult meg, újosztású ipari területen, támogatás felhasználásával. A téglaburkolatos fejépület és a csarnoktér egységes tömegbe integrálódik, bár anyaghasználatuk, az alkalmazott szerkezetek gyökeresen eltérők. 

 

View the embedded image gallery online at:
http://soxog.hu/epuletek#sigProId5b72ed583f
Sándorfalva – Általános iskola

Egy többszörösen összetett, majd száz év alatt jobbra-balra bővítgetett épületkonglomerátum tovább-bonyolítása volt a meglehetősen kemény vállalkozás célja. Az új épületrésznek kellett tudni mindent, amit az addigi négy egységnek (plusz a városba máshova kihelyezett részintézményeknek) nem sikerült magába involválni. Tervezés közben enyhe, de korántsem agresszív nyomást érzékeltünk az alig 120 éves város „történelmi városközpontjába” való vizuális integrálódásra (azaz: archaizálásra).  

 

View the embedded image gallery online at:
http://soxog.hu/epuletek#sigProIdb2b994eb94
Tótkomlós – Általános iskola 

Tervpályázat nyerteseiként kaptuk az elavult kisvárosi iskola bővítésének feladatát. Az udvari wc-vel működő régi épület teljes korszerűsítése, sokszorosára bővítése volt a feladat. A régi és új nem kiélezett kontrasztjára építő tervet készítettünk, amelyet sokszorosan felülírt az épület empatikusnak alig, cinikusnak annál inkább nevezhető kivitelezője. Nekünk azért még mindig tetszik, a finomságoknak csak egy részét ölték ki.